Voor iedereen die zich na ons vorige bericht zorgen maakte over de camper en ons verblijf in een hostel, dan kunnen we jullie geruststellen. Hiervoor hebben we zelf gekozen. Waarom? Dat lees je hieronder.
Vanaf Chapada dos Guimaraes rijden we een mooie route naar Cuiabá. Deze stad met bijna een miljoen inwoners staat al een tijdje op onze planning. Niet alleen omdat dit de laatste grote stad is voordat we aan de Transpantaneira kunnen beginnen maar ook omdat we hier een workaway-adres hebben.
In Foz do Iguaçu hadden we al contact met Laercio, de eigenaar van Pousada Hostel Safari. Na een prima telefoongesprek maar daarna weinig contact besluiten we in ieder geval naar het hostel te rijden en daar onze opties te verkennen. We weten namelijk niet of we Pietertje daar wel kunnen stallen.
We komen in de middag aan en gaan om de tafel zitten met Laercio. De cultuurverschillen tussen ons worden snel duidelijk. Waar wij 100 vragen stellen en duidelijkheid willen, blijft Laercio vaag en onduidelijk. Alles komt wel goed volgens hem, tranquilo. Hij biedt ons een mooie deal; goedkoop een eigen kamer en we kunnen mee op een tour met 50% korting. Hij is er zeker van dat er nog andere gasten bij hem een tour boeken zodat wij op deze tour kunnen met korting.
We twijfelen wat en overleggen maar echt veel vertrouwen krijgen we niet van het gesprek. Van te voren hadden we een plan B bedacht en deze was als volgt: doorrijden naar de gratis wildcamp in de stad en vanaf daar zelf de Transpantaneira afrijden en in Porto Joffre zelf iets zien te regelen. Alleen ons plan B valt in duigen, waar wij nog goede hoop hadden dat de weg inmiddels voldoende droog zou zijn voor Pietertje blijkt hier dat zelfs 4x4 wagens vastlopen op de modderige en onder water staande weg.
En als je 1 ding niet wilt is je auto naar de vernieling helpen én stranden in water vol anaconda’s en kaaimannen. Ook voor ons is dat iets te veel avontuur.
Op dit moment zien we zelf even niet hoe we onze zo graag gewenste safari diep in de Pantanal moeten realiseren en we besluiten het voorstel te accepteren. Weg kunnen we altijd nog. We hebben nog wel 1 ding op te lossen want bij het hostel is geen plek voor Pietertje. Met pijn in ons hart zetten we de camper op het parkeerterrein schuin tegenover het hostel. Hoewel er overdag toezicht wordt gehouden en ‘s avonds het terrein wordt afgesloten met een hek vinden we het niet een heel prettig gevoel. Het is toch ons huis zoals jullie weten.
Het is inmiddels laat in de middag en nadat we ons geïnstalleerd hebben gaan we samen met backpacker Bas naar een lekker visrestaurant in de stad. De volgende dag begint onze 1e werkdag en ons is het nog niet helemaal duidelijk wat er van ons verwacht wordt.
We staan maar vroeg op zodat we misschien kunnen helpen bij het ontbijt of andere werkzaamheden. Maar onze hulp blijkt overbodig. Na ons ontbijt hangen we wat rond maar echt iets doen kunnen we niet. Wanneer we Laercio vragen waarmee we hem kunnen helpen begint hij te lachen en zegt; “after breakfast it’s time to rest, after lunch you can help me”.
Na de lunch vraagt Laercio ons om mee te gaan. Hij moet nog even boodschappen doen en langs de garage en nodigt ons uit voor een tour door de stad. Enthousiast gaan we mee en gaan eerst langs de garage en de supermarkt. Vervolgens rijdt hij ons terug naar het hostel. Grinnikend zeggen we tegen elkaar dat het echt een leuke tour was. De rest van de dag doen we wederom niets en hierover voelen we ons zeer opgelaten.
De volgende ochtend staan we weer vroeg op en begrijpen we tijdens het ontbijt dat Laercio als gids meegaat met een tour. Hij blijft 4 dagen weg en waar wij ons afvragen wat wij in die tijd moeten doen is hij zeer verbaasd als Tom hem erom vraagt. Maar goed ze gaan snel naar de receptie toe en hier krijgt Tom een uitgebreide uitleg van onze werkzaamheden.
“In the morning after breakfast you can rest or explore the city. After lunch it is too hot to work and you can rest. Then from 5 to 9 it is a very important time and you must be at the reception to take control.”
Wanneer Tom weer terugkomt kan hij moeilijk zijn lach inhouden als hij de taken aan Margot uitlegt. Eigenlijk is er voor ons geen klap te doen en regelt het vaste personeel alles.
4 dagen gaan traag voorbij waarin we welgeteld 2 Engelse mails versturen, de wifi weer aan de praat krijgen door de modem uit en aan te zetten, het deurslot van onze kamer maken en de tafel dekken voor de lunch. Poeh, hard werken hier voor je geld. In onze ‘vrije’ tijd verkennen we de stad een beetje, al is er weinig te zien en doen. Gelukkig hebben ze hier wel veel lekkere restaurantjes en uit eten gaan doen we dan ook veel.
De houding en het gedrag van Laercio is voor ons ondoorgrondelijk. We hebben meerdere momenten waarop onze klompen zouden breken als we ze aan hadden gehad en waar we naderhand hard om lachen. Het lijkt erop dat er maar 1 ding belangrijk is voor de eigenaar en dat is de foto’s op zijn telefoon die hij continue laat zien. Of we nou midden in een gesprek zitten of Margot hem iets probeert uit te leggen over Workaway of Booking. Het interesseert hem gewoon niet en hij luistert amper. We geven het snel op en zitten onze dagen een beetje uit.
We wachten nog steeds op andere gasten die de tour boeken maar helaas blijft dit uit. Omdat wij niet heel lang meer in het land kunnen blijven en deze nutteloze dagen ons niet vrolijker maken besluit Tom om opheldering te vragen.
Waar wij stiekem al rekening hielden met een loze belofte en zelfs al aan het zoeken waren naar 4x4 huurauto’s, blijkt Laercio de tour ook met ons te doen als er niemand meer boekt. Gelukkig tegen dezelfde prijs.
Dan is het eindelijk woensdagochtend en gaat onze wekker vroeg. We gaan eindelijk diep de Pantanal in. Via Poconé rijden we naar de Transpantaneira toe. Eigenlijk zou deze weg de steden Cuiabá en Corumbá met elkaar verbinden maar halverwege het project kwamen ze erachter dat de enorm hoge kosten niet opwegen tegen de baten. De weg is nu 147 km lang en telt maar liefst 122 bruggen en staat de helft van het jaar onder water.
Wanneer we de weg eindelijk oprijden wordt ons wel duidelijk dat dit toch echt nog wel andere natuur is dan het stuk wat wij zelf langs de Pantanal hebben gereden. We zien ontzettend veel vogels, van groot tot klein. Bij het officiële startpunt van de Transpantaneira roept onze gids nog even zijn vriend die in het poeltje in de berm leeft. Terwijl wij nog lachen om dit grappige schouwspel komt daar toch opeens een enorme kaaiman uit het water omhoog! Wow, wat een beest!