Daarna rijden we door naar de grens van Belize. Een landje dat even groot is als half Nederland en lid is van het Britse Gemenebest. Dus we komen eindelijk in een land waar de voertaal Engels is! Wat een verademing al blijven we domweg uit gewoonte Spaans tegen iedereen praten. De grens gaat weer soepel en voordat we het weten rijden we door Belize. Maar eerst moeten we nog een verzekering regelen. We stoppen bij het kantoor en de medewerker vraagt waar we vandaan komen. We zeggen: from Holland. Hij reageert als volgt: Oh Denmark, how nice. Verbaasd kijken we elkaar aan en zo wordt maar weer bevestigd dat ze eigenlijk echt geen idee hebben waar we vandaan komen en hoe Europa eruit ziet. Op weg in Belize zien we meteen dat dit een heel ander land is en we zien veel luxe resorts en huizen, helaas zijn de wegen nog steeds even slecht.
We kamperen bij het eerste dorp, San Ignacio, wat we tegenkomen en zien meteen een bekende camper staan. Een Zwitsers stel wat we op onze laatste dag in Costa Rica ontmoetten. Grappig dat ondanks de vele kilometers en de grote van de landen je vaak mensen tegenkomt die je eerder hebt ontmoet.
Belize is ook een duur land en dit komt vooral naar voren bij het boeken van activiteiten. We willen graag de Actun Tunichil Muknal grotten bezoeken (ATM caves) maar schrikken enorm van de prijs. Toch zijn veel mensen enthousiast over deze grotten en we zijn toch niet voor niets helemaal naar Belize gereden. Dus besluiten we de 85 dollar per persoon neer te leggen.
Wanneer we wachten op het busje die ons ophaalt zien we wel 10 toekans in de boom naast onze camper zitten. Hilarisch eigenlijk, eerst zo naarstig op zoek en vurig hopend en nu zitten er gewoon 10 in 1 boom. Dan komt het busje aan en gaan we op pad. We verbazen ons weer over de organisatie, die blijft ook hilarisch. We wachten ruim een half uur op nog 1 andere toerist die vanuit het oosten moet komen. Daarna rijden we met 9 mensen richting de grotten. Daar aangekomen blijkt dat de gids maar maximaal 8 personen in z’n groep mag en zo gaat die ene toerist met een andere groep op pad. Super handig. We hebben gelukkig alle tijd van de wereld maar hieraan wennen lukt ons niet. Het is lastig uit te leggen hoe alles hier soms gaat maar efficiënt komt niet in hun woordenboek voor. Net als communicatie, transparantie en organisatie. Ze rommelen allemaal lekker aan, of op z’n bollenstreeks, ze porrelen maar wat. Wat ook weer mooi is, het is voor hen goed genoeg en daar moeten we het maar mee doen.
Afijn, nadat we een helm op hebben gekregen, starten we de tour. We moesten kleding aan die nat mag worden, in een groot deel van de grotten staat namelijk water. We wandelen nog geen 5 minuten als we bij een rivieroversteek komen. Oei, nu al het water in overvalt ons maar we hebben geen keus. Dus we zwemmen naar de overkant langs een touw. Helaas laat de zon zich niet zien vandaag en daardoor is het best wel fris. We moeten dezelfde rivier nog 2 x oversteken voordat we bij de grotten aankomen. We plonzen daar wederom in het water en zwemmen de grot in. Onderweg dwalen onze gedachten vaak af naar de Thaise jongetjes die vast kwamen te zitten in een grot na regenval, laten we hopen dat het droog blijft vandaag.
Gelukkig was dat zo goed als het enige stuk dat we moesten zwemmen, verder kunnen we gewoon lopen over de bodem. Tenzij je Margot heet en 1,64 cm lang bent. We gaan dieper en dieper de grot in en wurmen ons soms door de nauwe gangen. Soms past ons hoofd er maar net doorheen, gelukkig hebben we geen claustrofobie. In de grotten zien we prachtige rotsformaties, stalactieten en stalagmieten. Daarna komen we terecht op de plek waar de Maya’s offers brachten aan hun goden.
Het is onvoorstelbaar dat ze zonder kunstlicht zo diep in de grot kwamen. We zien veel keramieken potten die geofferd zijn en niet veel later komen we de eerste menselijke offers tegen. Het is bijzonder dat alles hier nog ligt en niet in een museum, dit komt vooral omdat de vondsten vast zitten in de grond/rotsen. Ze zouden te erg beschadigen als ze losgehaald moeten worden. Daarom lopen wij door een afgezet gebied tussen de skeletten en potten door.
Op de tour is het trouwens verboden om een camera mee te nemen. De gids legt ons uit waarom. In het verleden zijn er tot 3 keer toe skeletten beschadigd door camera’s van toeristen. Ze laten hem per ongeluk uit hun hand vallen waardoor er nu een mensenlijk offer een tand mist en een andere offer een gigantisch gat in z’n schedel heeft. Logisch dus dat ze dit nu hebben verboden.
We zijn onder de indruk van de plek en met name het feit dat we op dezelfde grond lopen onder dezelfde omstandigheden als de Maya’s is gaaf. Toen zij daar rondliepen zag het er ook al zo uit en in al die jaren is er niks veranderd. Waar we bij de ruïnes het Maya tijdperk lastig konden voorstellen gaat dat hier juist heel makkelijk.
We nemen dezelfde weg weer terug en het eerste natuurlijke licht voelt toch als een lichte opluchting. Kletsnat en een beetje koud lopen we weer terug en dan komt het moment dat Margot al vanaf Uruguay vreesde. Er loopt een hele grote Tarantula over het pad. De andere kant op kijken is geen optie en ook oostindisch blind zijn gaat niet meer. Er zit niets anders op dan de spin onder ogen komen en eerlijk is eerlijk het valt haar mee. De spin is zo groot dat het eigenlijk niet meer als een spin overkomt. Het is gewoon een klein harig beestje maar toch zo groot dat het verrassingselement weg is. Ok, hij hoeft niet op bezoek te komen in de camper maar nachtmerries krijgt ze er niet van.
Helaas dus ook van de spin geen foto’s want de camera mocht niet mee.
De volgende dag rijden we door richting Rock Farm. Hier kunnen we kamperen bij een vogelopvang en rehabilitatiecentrum. Een mooi project dat erop gericht is om gewonde vogels op te vangen en weer uit te zetten. Ook worden hier vogels gebracht die als huisdier werden gehouden en met veel moeite kunnen ze die soms weer uitzetten in het wild. Praten tegen de vogels mag niet, af en toe roepen ze wel hallo naar ons. Doordat er veel vogels daar worden uitgezet zien we veel mooie vogels in het wild rondvliegen rondom onze camper.